Open Close
  • Blå Spaden
  • Frusen Glädje
BOKA RUM

Vår historia

Den som besökte den f.d. skolan i Örum 2002 möttes av ett imponerande litet hotellprojekt. Här mitt ute bland rapsfält och sockerbetor hade Leif o Carina förverkligat sina tankar kring ett hotell och en restaurang, där allt var av högsta kvalitet. Tillsammans med Anders Vendel skapade man Mötesplats Österlen, på den tiden en institution i det skånska matlandskapet.

 

2010 hade vi precis tagit över Mötesplats Österlen.

 

Vi tittade oss runt och fann ett skafferi fyllt med de bästa råvaror. Kåsebergaodlingen, Ingelstorps tomater, massor med sill, Raskarums kyckling, Vilhelmsdal och Olof Viktors vedeldade ugn.

Det vi saknade var nyrostat kaffe. Johan & Nyström levererade en liten Probat kafferost och så blev det ”Kafferosteriet”.

Lite ängsligt frågade vi oss hur vi skulle klara av att fixa mat till hotellgästerna – fine dining var inte att tänka på.

Det blev vår inspirationskälla och vän Jan Hedh som kom med ett enkelt recept –  Gör en jäkligt bra pizza. Då gäller det att gå ut stort, vi anställde Evelina som vunnit andrapris i Pizza-SM. Surdegspizza (recept Jan) utan kompromisser, med mjöl från Bornholms Valsemölle, toppad med Salami Ventricina från Di Penco i Malmö. Andra året tog Niklas med familj över pizzaugnen. Hans känsla för kvalitet när det gäller råvaror tog pizzan till nya höjder.

Sedan kom Per & Tilde. Och antalet gäster fortsatte att öka för varje år. Stort tack för det sätt på vilket ni tagit hand om “pizzan” – en jäkla bra pizza som krävde lite större byxor.

Nästa steg blev därför ett orangeri (och ett växthus).

Men vi brinner för att utveckla nya projekt, något som har sin naturliga plats hos oss. Glass har stått högt på listan i många, många år. Det blev Frusen Glädje tillsammans med Frida – en glass som vi är så stolta över!

Under hela resan har vi haft glädjen att arbeta med människor, som precis som vi, brinner för hantverket med fokus på detaljer. En viktig person har varit Nirvan Richter. Vårt första projekt (på nittitalet) var en fjällgård där Nirvan ritade varje kvadratdecimeter. På senare år har han även ritat våra caféer och bageri i Edinburgh.

I Örum fick han uppdraget att skapa en plats för det kreativa samtalet, vilket resulterade i Norrgavelhuset.

Entré: »Långfrukost«

Vi är många som under åren njutit av maten på Smak i Malmö, inte minst salladsbordet.

Det var därför naturligt, när vi började fundera på fler kastruller i Örum, att frågan gick till Nina (Smak och Bastard). De senaste åren har Soniya Sjöberg odlat till utvalda restauranger i Malmö.  Vid sidan av sitt jobb i köket på Filminstitutet i Köpenhamn har hon levererat grönt till bland annat Åkern, Saltimporten, Bastard och Titti Qvarnstöm. Nu flyttar odlingen ut till Örum 119, där det ska odlas för hotellets frukostgäster. Tillsammans ska duon erbjuda spännande frukostmenyer med grönt från den egna odlingen och närproducerade råvaror.

Vi har byggt en frukostmatsal där Ingegerd Råman har bidragit med krukor, ritade för frukostmatsalen. Och hennes handgjorda Bellman-glas från Skrufs Glasbruk blir ett självklart inslag.

Så blir 2018.

 

Örum 119
Örumsvägen 119
271 76 Löderup

+46 411 55 66 88
info@orum119.se

© 2018 Örum 119